Nemáte žiadne položky vo vašom nákupnom košíku.

Vyskúšajte

Grilovaná špargľa na pohánke s hlivou a žihľavou

Grilovaná špargľa na pohánke s hlivou a žihľavou
Suroviny:

Na dve porcie budeme potrebovať:

  • 180 g pohánky
  • 2 PL Vášho obľúbeného zdravého oleja na tepelnú úpravu
  • 1 ks mladej jarnej cibuľky
  • morskú soľ na dochutenie
  • 100 g čerstvej hlivy
  • rastlinnú náhradu smotany (alpro sójová alternatíva)
  • 1 ks smotany
  • 1 ČL zelenej kari pasty
  • za hrsť žihľavových listov
  • pamajoránové lístky
  • pár lístkov ligurčeku podľa chuti
  • 1 PL tahini
  • 10 ks zelenej špargle
  • 2 strúčiky cesnaku
  • za hrsť lupienkov mandlí
  • parmezán na posypanie
  • pažítka na dozdobenie
Príprava:
Dnes to bude jednoduchá a zdravá jarná rýchlovka, ktorá obsahuje mix zelených potravín:
Špargľa
- je ideálna na jarný detox, nakoľko je takmer bez kalórií, má močopudné účinky a tiežprečisťujúce (to poznáte podľa charakteristického zápachu Vášho moču po jej konzumácii).
Žihľava
- má čistiace účinky pre krv, zlepšuje funkciu pečene a žlčníka, taktiež pôsobí detoxikačne.
Ligurček
- podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela, je to diuretikum, zlepšuje krvný obeh a činnosť srdca.
Zoznam uzatvára Pamajorán alebo oregano, ktoré má antibakteriálne a antiseptické účinky.

1. Pohánku namočíme do horúcej vody cca hodinu pred samotnou prípravou receptu, pridáme 1/2 ČL morskej soli.
2. Cibuľku nakrájame na tenké kolieska a hodíme na rozpálený olej na väčšej panvici. Osolíme, necháme minutku - dve dusiť a pridáme na rezančeky nakrájanú hlivu. Chvíľu restujeme, následne podlejeme sójovou smotanou, pridáme kari pastu, opäť posolíme a dusíme do zmäknutia hlivy.
3. Plátky mandlí najprv nasucho opražíme na grilovacej panvici a odložíme ich.

4. Špargľu umyjeme, odkrojíme drevnaté konce, spodné okraje trochu ošúpeme a takto špargľu hodíme vcelku na grilovaciu panvicu potretú olejom, osolíme a ugrilujeme zo všetkých strán. Cesnak nakrájame na plátky a dáme ho tiež krátko grilovať vedľa špargle.
5. Keď je hliva uvarená, vsypeme k nej nasekané (postrihané) žihľavové listy, pamajorán a ligurček, tahini a scedenú pohánku, len na toľko, aby sa zohriala, chvíľu miešame a odstavíme.
6. Pohánku so špargľou podávame posypanú strúhaným alebo hoblinkami parmezánu, cesnakom, pažítkou a plátkami mandlí.
Na grilovanie bola použitá keramická panvica Intenso.
Viac receptov nájdete na blogu Dora´s Art http://dorasart.blogspot.sk/

Autor : DORA´S ART