Nemáte žiadne položky vo vašom nákupnom košíku.

Vyskúšajte

Jablkovo-tekvicový koláč s posýpkou

Jablkovo-tekvicový koláč s posýpkou
Suroviny:
  • 1,3kg tekvice
  • 900g jabĺk
  • 60g masla
  • 100g cukru kryštál
  • 2 pl citrónovej šťavy
  • ¼ čl mletých klinčekov
  • 1 čl mletého zázvoru
  • 1 čl mletej škorice
  • 100g hrozienok (sultánok)

Posýpka:

  • 300g hladkej múky
  • 1čl prášku do pečiva
  • ¼ čl sódy bikarbóny
  • 150g studeného masla
  • 125g hnedého cukru
  • 250g Mrazené ovocie (jahody, maliny..)
Príprava:

Tekvicu očistíme, rozkrojíme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Jablká očistíme, odstránime jadrovníky a nakrájame na rovnaké kocky ako tekvicu. Do veľkej panvice dáme tekvicu, jablká, maslo, cukor kryštálový, korenie a hrozienka. Zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme na miernom plameni približne 15-20 minút, až kým tekvica a jablká nie sú mäkké. Mierne vychladnutú zmes preložíme do zapekacej misky.

Rúru predhrejeme na 190/170°C. Múku zmiešame s kypriacim práškom a so sódou bikarbónou preosejeme do hlbokej misy. Prstami vtrieme na kocky pokrájané studené maslo, až pokiaľ vznikne hrudkovitá zmes. Prisypeme hnedý cukor a vypracujeme hrubšiu posýpku.

Posýpku rovnomerne nasypeme na tekvicovo-jablkovú zmes v zapekacej miske a mierne uhladíme. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 45 minút, až kým sa povrch nesfarbí do zlatista. Po upečení necháme koláč 20 minút postáť, a až potom ho krájame alebo len tak naberieme veľkou lyžicou. Skvele chutí s vanilkovou zmrzlinou alebo sorbetom.

Mrazené ovocie vložíme do mixéra a vymixujeme na hladký sorbet.

Autor : Vojto Artz