Grilovaná špargľa na pohánke s hlivou a žihľavou
- Suroviny:
-
Na dve porcie budeme potrebovať:
- 180 g pohánky
- 2 PL Vášho obľúbeného zdravého oleja na tepelnú úpravu
- 1 ks mladej jarnej cibuľky
- morskú soľ na dochutenie
- 100 g čerstvej hlivy
- rastlinnú náhradu smotany (alpro sójová alternatíva)
- 1 ks smotany
- 1 ČL zelenej kari pasty
- za hrsť žihľavových listov
- pamajoránové lístky
- pár lístkov ligurčeku podľa chuti
- 1 PL tahini
- 10 ks zelenej špargle
- 2 strúčiky cesnaku
- za hrsť lupienkov mandlí
- parmezán na posypanie
- pažítka na dozdobenie
- Príprava:
-
Dnes to bude jednoduchá a zdravá jarná rýchlovka, ktorá obsahuje mix zelených potravín:Špargľa- je ideálna na jarný detox, nakoľko je takmer bez kalórií, má močopudné účinky a tiežprečisťujúce (to poznáte podľa charakteristického zápachu Vášho moču po jej konzumácii).Žihľava- má čistiace účinky pre krv, zlepšuje funkciu pečene a žlčníka, taktiež pôsobí detoxikačne.Ligurček- podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela, je to diuretikum, zlepšuje krvný obeh a činnosť srdca.Zoznam uzatvára Pamajorán alebo oregano, ktoré má antibakteriálne a antiseptické účinky.
1. Pohánku namočíme do horúcej vody cca hodinu pred samotnou prípravou receptu, pridáme 1/2 ČL morskej soli.2. Cibuľku nakrájame na tenké kolieska a hodíme na rozpálený olej na väčšej panvici. Osolíme, necháme minutku - dve dusiť a pridáme na rezančeky nakrájanú hlivu. Chvíľu restujeme, následne podlejeme sójovou smotanou, pridáme kari pastu, opäť posolíme a dusíme do zmäknutia hlivy.3. Plátky mandlí najprv nasucho opražíme na grilovacej panvici a odložíme ich.
4. Špargľu umyjeme, odkrojíme drevnaté konce, spodné okraje trochu ošúpeme a takto špargľu hodíme vcelku na grilovaciu panvicu potretú olejom, osolíme a ugrilujeme zo všetkých strán. Cesnak nakrájame na plátky a dáme ho tiež krátko grilovať vedľa špargle.5. Keď je hliva uvarená, vsypeme k nej nasekané (postrihané) žihľavové listy, pamajorán a ligurček, tahini a scedenú pohánku, len na toľko, aby sa zohriala, chvíľu miešame a odstavíme.6. Pohánku so špargľou podávame posypanú strúhaným alebo hoblinkami parmezánu, cesnakom, pažítkou a plátkami mandlí.Na grilovanie bola použitá keramická panvica Intenso.Viac receptov nájdete na blogu Dora´s Art http://dorasart.blogspot.sk/