Hokkaido risotto
- Suroviny:
-
Na 4 porcie si pripravíme:
- 600 g hokkaido tekvice
- 1 cibuľa
- soľ
- olivový olej extra vergine podľa potreby
- 320 g celozrnnej ryže
- 1,5 l zeleninového vývaru, prípadne vývar z tekvice – viď.postup
- olivový olej extra vergine podľa potreby
- soľ
- korenie
- 100 g plesňového syra, prípadne iný obľúbený
- strúhaný parmezán na posypanie
- Príprava:
-
Cibuľu nasekáme nadrobno a opražíme na olivovom oleji pár minút. Následne na ňu hodíme hokkaido nakrájané na kocky, premiešame a podlejeme horúcou vodou do výšky tekvice. Osolíme a necháme uvariť.2. Po uvarení hokkaido zlejeme vodu – tú si odložíme. Tekvicu rozmixujeme na pyré.3. Ryžu opražíme na troche oleja (2-3 min.), podlejeme vývarom z tekvice do výšky úrovne ryže, osolíme, okoreníme, premiešame a za občasného miešania a prilievania horúceho vývaru podľa potreby, uvaríme do krémovej konzistencie.4. Keď je ryža skoro uvarená, pridáme do nej na kúsky nakrájaný plesňový syr a necháme ho roztopiť.5. Na záver do risotta vmiešame vopred pripravené tekvicové pyré. Podávame posypané parmezánom.Pri príprave tohto receptu som použila ručný mixér Utile od Delimano.