Jablkovo-tekvicový koláč s posýpkou
- Suroviny:
-
- 1,3kg tekvice
- 900g jabĺk
- 60g masla
- 100g cukru kryštál
- 2 pl citrónovej šťavy
- ¼ čl mletých klinčekov
- 1 čl mletého zázvoru
- 1 čl mletej škorice
- 100g hrozienok (sultánok)
Posýpka:
- 300g hladkej múky
- 1čl prášku do pečiva
- ¼ čl sódy bikarbóny
- 150g studeného masla
- 125g hnedého cukru
- 250g Mrazené ovocie (jahody, maliny..)
- Príprava:
-
Tekvicu očistíme, rozkrojíme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Jablká očistíme, odstránime jadrovníky a nakrájame na rovnaké kocky ako tekvicu. Do veľkej panvice dáme tekvicu, jablká, maslo, cukor kryštálový, korenie a hrozienka. Zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme na miernom plameni približne 15-20 minút, až kým tekvica a jablká nie sú mäkké. Mierne vychladnutú zmes preložíme do zapekacej misky.
Rúru predhrejeme na 190/170°C. Múku zmiešame s kypriacim práškom a so sódou bikarbónou preosejeme do hlbokej misy. Prstami vtrieme na kocky pokrájané studené maslo, až pokiaľ vznikne hrudkovitá zmes. Prisypeme hnedý cukor a vypracujeme hrubšiu posýpku.
Posýpku rovnomerne nasypeme na tekvicovo-jablkovú zmes v zapekacej miske a mierne uhladíme. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 45 minút, až kým sa povrch nesfarbí do zlatista. Po upečení necháme koláč 20 minút postáť, a až potom ho krájame alebo len tak naberieme veľkou lyžicou. Skvele chutí s vanilkovou zmrzlinou alebo sorbetom.
Mrazené ovocie vložíme do mixéra a vymixujeme na hladký sorbet.