V nákupnom košíku nie sú žiadne položky

Vyskúšajte

Koláč s citrónom a medom

Čas varenia:

20-30 minút

Čas prípravy:

20 minút

Celkový čas:

45 minút

Suroviny:
  • 250 g múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 15 g čerstvého kvásku alebo 1 kocka sušeného droždia
  • nastrúhaná citrónová kôra z 1 citrónu
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 6 vajíčok
  • 100 g masla, veľmi mäkkého
  • 90 ml rumu

Sirup

  • 250 gr cukru
  • 250 ml vody
  • 1 citrón
  • 1 struk vanilky
Príprava:

Koláč sa pečie v tvare prsteňa a po vytiahnutí z rúry sa poleje sirupom s prímesou rumu. Je plnený šľahačkou alebo iným krémom.

Krok 1:

Najprv si pripravíme sirup. Roztopíme cukor a vodu na panvici na malom ohni, kým sa cukor dokonale nerozpustí. Nastrúhajte citrónovú kôru na pásiky (len žltú časť) a pridajte ju do sirupu. Struk vanilky rozkrojte horizontálne na polovicu, vyškriabte semiačka a pridajte ich do sirupu spolu s polovicami vanilkového drievka. Keď sa cukor roztopí, nechajte ho zovrieť a bublať asi 3 minúty. Odložte vychladnúť, vytiahnite citrónovú kôru a polejte sirupom. Sirup môžete mať v chladničke aj niekoľko týždňov.

Krok 2:

V miske vhodnej na mixovanie rozmixujte preosiatu múku so soľou, sušené droždie alebo jemný, mrvený, čerstvý kvások a citrónovú kôru. V rajnici zohrejte med (len trochu, aby bol tekutý, ale nie horúci). Vyšľahajte spolu med a tri vajíčka. Pridajte zmes do múky spolu s mäkkým maslom a šľahajte mixérom asi 3 minúty dohladka. Vyšľahajte vajíčka a pridajte po troške do zmesi s múkou, za stáleho miešania mixérom na strednej rýchlosti. Mixujte zopár minút, potom prelejte zmes do čistej misky, zakryte ju a nechajte odstáť na teplom mieste, kým sa jej objem zdvojnásobí. Keďže zmes obsahuje veľa vajíčok a masla, môže to potrvať aj niekoľko hodín, ale pre istotu zmes na koláč skontrolujte každú pol hodinu.

Krok 3:

Pomastite maslom panvicu. Keď cesto viditeľne narastie, dajte ho do panvice, zakryte pokrievkou a nechajte ho rásť v teple asi pol hodiny, malo by neustále stúpať.

Keď cesto znovu narastie, zložte prikrývku a pečte v trúbe asi 20-30 minút, kým nezíska zlatistý nádych a nezačne sa oddeľovať od povrchu panvice. Nechajte ho asi 5 minút vychladnúť, potom koláč vyberte – musí byť vlažný. Použite drevené paličky na kebab alebo špajdle na kontrolné “prepichnutie” koláča zo všetkých strán. Tak sa usitíte, že je hotový.

Krok 4:

Zohrejte sirup (nesmie byť horúci), pridajte rum a polejte ním koláč. Keď cesto absorbuje všetok sirup, znovu ho vyberte a nechajte vychladnúť. Napokon môžete podávať na podnose. Dobrú chuť!

Autor : Delimano

Potrebujete pomoc?
x
Potrebujete pomoc?

Naši operátori sú pripravení odpovedať na vaše otázky ohľadom produktov alebo objednávok. Prosím, kontaktujte nás na čísle:

02/59 220 750