Zemiakové koláčiky plnené jahňacinou a píniovými orieškami
Čas varenia:
45 minút
Čas prípravy:
15 minút
Celkový čas:
60 minút
- Suroviny:
-
krok 1. Cesto
- 700 g zemiaky posypané múkou
- soľ
- múka, podľa potreby
krok 2. Plnka
- Najlepšie výsledky dosiahnete s:
- Delimano® Ceramica Casserole kastrólom
- Delimano® Skillet pekáčom
- 10 g masla
- 2 polievkové lyžičky oleja
- 1 stredne veľká cibuľa, najemno nakrájaná
- čerstvo pomletý muškátový orech
- 2 kardamon (korenie), len semiačka zo struku, pomleté na prášok
- 3 strúčiky cesnaku, pomleté nadrobno
- 200 g mletého jahňacieho mäsa
- 50 g píniové oriešky, upražené
- 1 polievková lyžička rajčinového pretlaku
- 3 polievkové lyžičky čerstvého petržlenu, nakrájaného
- soľ
krok 3. Na podávanie
- 150 g šalátu, pokropeného citrónom a olivovým olejom
- 200 ml jogurtu
- 1⁄2 strúčika cesnaku, jemne nakrájaného
- soľ a korenie
- Príprava:
-
Pripravte si skvelé zemiakové koláčiky a vychutnajte si toto zdravé domáce jedlo na obed alebo ako ľahkú večeru.
Krok 1. Cesto:
Uvarte zemiaky v šupke v osolenej vode, kým nezmäknú, ale nesmú sa rozvariť. Zlejte vodu, očistite a urobte kašu. Zmiešajte so soľou a dostatočným množstvom múky, aby vzniklo cesto.
Krok 2. Plnka:
Kým sa varia zemiaky, urobte plnku. Roztopte maslo s olivovým olejom v rajnici a speňte cibuľu dozlata. Pridajte koreniny a chvíľku povarte. Potom pridajte jahňacinu, počas varenia občas pomiešajte, kým mäso nezhnedne. Primiešajte píniové oriešky a rajčinový pretlak, 2 polievkové lyžice vody, petržlenu, soli a korenia.
Na koláčiky si pomúčite ruky a rozdeľte cesto na štyri kôpky. Rozvaľkajte jednu kôpku na hrúbku 1 cm. Pridajte 2 polievkové lyžice plnky do stredu a preložte rohy cesta na zatvorenie plnky vo vnútri. Zopakujte postup aj so zvyšným cestom.
Rozpáľte na panvici 1 polievkovú lyžicu olivového oleja. Koláčiky pečte až kým nezískajú zlaté zafarbenie na oboch stranách. Papierovou kuchynskou utierkou odsajte nadbytočný olej.
Krok 3. Servírovanie:
Zmixujte jogurt s cesnakom, soľou a čiernym korením. Podávajte koláčiky so šalátom a jogurtom.